Suoritan parhaillaan vaihtoani Espanjassa, Barcelonassa normaalissa yliopistossa kauppatieteitä opiskellen ja pakko myöntää, että ikävä akatemiahommiin on ollut kova. Kurssit ovat mielenkiintoisia, mutta akatemian fiilistä ja tekemisen meininkiä kaipaan. Olinkin todella innoissani, kun akatemian Facebook-sivuille ilmestyi viesti, jossa Barcelonan paikallinen tiimiakatemia Team Lab etsi Innovate or die -tapahtumaan suomalaisia fasilitaattoreita. Sain houkuteltua mukaan tiimimme Budapestissä vaihtoaan suorittavan Jonnan, joten pääsimme yhdessä tutustumaan espanjalaisten järjestämään tapahtumaan.

Innovate Or Die on Jyväskylän tiimiakatemialla perustettu ja jo vuosia pyörinyt innovointitapahtuma korkeakouluopiskelijoille. Barcelonan Team Labin opiskelijat olivat saaneet idean tuoda tapahtuman mukanaan Espanjaan Suomessa vieraillessaan ja tiimiakatemialaisten kannustuksesta.

14970984_10154640708803398_1142241257_o

Tapahtumaan osallistui 24 tiimiä, joista osa oli itsekin tiimiyrittäjiä ja osa yliopisto-opiskelijoilta mm. bisneksen, humanististen tieteiden ja teknologian aloilta. Toimeksiantajina tapahtumassa toimivat BBVA, joka on Espanjan yksi suurimmista pankeista, Benettonin tuotemerkistään tunnettu Puig, kierrätetyistä autonrenkaista mm. dieseliä valmistava Pyrum ja tapahtumalle tilat tarjonnut opiskelija-asuntola Agora. Tiimit jaettiin eri toimeksiantoihin niin, että jokaista haastetta ratkoi kuusi mahdollisimman erilaista tiimiä. Itse toimin fasilitaattorina BBVA:n haasteessa, joka oli todella mielenkiintoinen ja haastava. Valitettavasti salassapitosopimusten takia en voi haasteisiin pureutua tarkemmin, mutta oppia tapahtumassa tuli mm. fasilitoinnista, kulttuurieroista ja innovoinnista roppakaupalla.

 

Fasilitaattorin roolina on toimia ns. prosessin tukijana, eli auttaa tiimejä kaikissa toimeksiannon ratkaisemisen vaiheissa kuitenkaan ratkaisuja antamatta. Oman haasteensa tehtävään toi mukanaan kielimuuri. Puhun ja ymmärrän hieman espanjaa, mutta en tarpeeksi pystyäkseni auttamaan tiimejä espanjaksi. Tiimit tietenkin työskentelivät äidinkielellään, joten välillä oli haastavaa löytää yhteinen ymmärrys asioissa. Onneksi me fasilitaattorit toimimme yhdessä tiiminä, joten apua oli aina saatavilla. Oli kuitenkin myös rankkaa olla vieraan kielen ympäröimänä, ja suomalaiselle tyypilliseen vaatimattomaan tapaan olo oli hankala, kun kaikki muut joutuivat meidän takiamme puhumaan itselleen vierasta kieltä.

14958082_10154640708818398_779017642_o

Tapahtuma oli hyvin järjestetty ja kaikki toimi todella hienosti, mutta tässäkin asiassa paistoi läpi espanjalaiseen kulttuuriin tyypillinen rentous ja ”mañana mañana”-asenne. Sellaisia asioita, jotka Suomessa olisivat olleet valmiina viikon, selviteltiin sitä mukaan, kun niitä eteen ilmaantui. Myös aikataulut venyivät lähtökohtaisesti aina espanjalaiseen tapaan vähintään vartista puoleen tuntiin ilmoitetuista.

14958148_10154640709428398_313998151_o

Kokemus oli todella mielenkiintoinen ja hyvä. Oli hienoa päästä tutustumaan paikallisiin tiimiyrittäjiin ja päästä hetkeksi taas mukaan ”akatemiahenkeen”. Ulkomailla syntyneet kontaktit ovat rikkaus, ja toivonkin Akatemioiden välille aina vaan enemmän yhteistyötä. On aina mielenkiintoista päästä tutustumaan erilaisiin työskentelytapoihin, kuulla muiden projekteista ja muutenkin jakaa oppeja ja kokemuksia.

 

Vaihtoni aikana osallistun toiseenkin akatemiatapahtumaan, nimittäin Budapestissä järjestettävään Team 4 Learning tapahtumaan, joten seuraavaa raporttia tuleekin Unkarista!

 

– Noora Luttinen