Nyt kun viimeinenkin tentti on tentitty paikallisessa yliopistossa, voin kiitollisena katsoa taaksepäin menneitä kuukausia ja todeta, että olen taas yhtä värikästä kokemusta rikkaampi. Ennen lähtöä en osannut ajatella, kuinka haastavaa vieraalla kielellä opiskelu ja täysin uudessa kulttuurissa asuminen voi olla huolimatta siitä, että kokemus asumisesta ulkomailla ei ole ensimmäinen.

Haasteita on riittänyt sekä kielen että kulttuurin saralla. Japanilaiseen kulttuuriin on totuteltava, sillä se saattaa suomalaisen osalta tuntua varsin jähmeältä. Säännöissä harvoin joustetaan ja moni yksinkertaiselta vaikuttava asia on lopulta varsin monimutkainen. Jähmeydestä huolimatta ihmiset ovat äärimmäisen ystävällisiä ja apua on aina ollut saatavilla. Kielitaidottomuuteen ratkaisu on ollut elekieli ja tuttu ja turvallinen Google – kääntäjä, jonka avulla selviydyin parin päivän sairaalareissustakin.

IMG_2794

beppu city

 

FullSizeRender (1)

IMG_5875

 

Olen täällä ollessani opiskellut Japanin kieltä, ja pikkuhiljaa tunnen, että kulttuuri avautuu paremmin. Muut opiskelemani kurssit ovat käsitelleet lähinnä turismia ja markkinointia. Erityisen mielenkiintoinen kurssi käsitteli kulttuuria ja sosiologiaa Aasian ja Tyynenmeren alueella. Kurssilla saimme kertoa omia kokemuksiamme ja oli mielenkiintoista kuulla, miten erilaisista lähtökohdista me kaikki olemme. Kyseisen kurssin luokkakoko oli noin 200 henkilöä ja erään tehtävänannon mukaan pidimme luokassa esitelmän. Esiintyminen ei ole koskaan ollut lempipuuhiani, mutta siitäkin selviydyttiin kunnialla. Viime viikolla pidin esitelmää japaniksi, joten suomen kielellä lavalla puhuminen alkaa tuntua jo varsin helpolta.

Pelkkää opiskelua ei tämä aika toki ole ollut. Olen saanut uusia tuttavuuksia niin paikallisista kuin muista vaihto-opiskelijoistakin ja uudet tuttavuudet ovat olleet reissun parasta antia. Olemme tehneet reissuja yhdessä niin lähimaastoon kuin suurempiinkin kaupunkeihin. Samalla olen saanut kokea ilmaston vaihtelut maanjäristyksistä sadekauteen ja äärimmäisen kuumiin ja kosteisiin kesäpäiviin. Tällä hetkellä lukemat kiipivät +30 asteen paremmalle puolelle päivittäin, joten ilmastointi on kovassa käytössä. Vapaapäivinä pääsee myös rannalle vilvoittelemaan. Maisemat ovat mielettömän upeat ja vuoristoa riittää patikoitavaksi.

IMG_7294

Vaikka välillä saattaa tuntua, että mikään ei suju ja arki on yhtä sotkujen selvittelyä vieraalla kielellä, suosittelen vaihtoon lähtöä jokaiselle. Matkustelu itsessään on jo silmiä avaavaa, mutta asuminen ja arjen kokeminen vieraassa kulttuurissa opettaa paljon enemmän. On hienoa huomata, että selviytyy tilanteesta kuin tilanteesta ja reissun jälkeen voi tuntea olevansa taas vahvempi. Samalla myös oppii arvostamaan suomalaista koulusysteemiä vielä enemmän, sen joustavuutta ja vapautta päättää omista asioista.

Saan vielä muutaman päivän nauttia näistä mahtavista maisemista loman merkeissä, jonka jälkeen on aika pakata laukut ja suunnata kohti kotimaata.

IMG_5693

 

Aurinkoisin terveisin,

Hannele